Consilo
Despre eșec, cu succes Studiu de caz - Donald Trump
Ce înseamnă a avea succes? Bani, faimă, notorietate, putere, influență, timp, recunoaștere istorică?. Hitler e poate cea mai blamată personalitate politică, cu toate că a deținut pentru un moment puterea mondială. Faima marilor oameni de arta, de entertaiment, de muzica, film, televiziune sau teatru, e efemeră, mulți dintrei ei trăind în final în sărăcie și dizgrație. Newton si Einstein au revoluționat, au degajat genialitate prin fiecare descoperire, dar rămân azi oameni de știință cu o oarecare formă de autism care să poată explica detașarea lor clară față de mediocritate.
Ce înseamnă succesul? Succesul e o proiecție personală a ceea îți dorești. Femeia de cariera vede femeia familistă ca pe un eșec. Și viceversa. Succesul este despre cât ești dispus să sacrifici pentru ceva, despre cât ești dispus să pierzi în detrimentul unui câștig mai mult sau mai puțin probabil!
Primul exemplu de antreprenor de succes, dintr-o serie pe care o voi dezbate in articolele viitoare e mai mult sau mai puțin discutabil: multimilionar în dolari, fondator al unui imperiu de business răspândit în mai multe domenii, autor, pseudo actor(nu cred ca l-a ratat nimeni făcând figurație în Kevin-Singur acasă2), showman, președinte al Statelor Unite ale Americii și lista poate continua. Despre cine este vorba? Despre controversatul, excentricul și exuberantul Donald Trump. Fie că îl admirăm sau îl hulim, Donald Trump este un om de succes. Dar haideți să trecem în revista câteva momente economice în care reputatul antreprenor s-a lovit și el, omenește, de eșec.
Trump Airlines
În 1988, omul de afaceri american decidea să investească 365 milioane $ în
achiziționarea companiei de aviație Eastern Air Shuttle, dorind să ofere americanilor servicii de transport aerian de lux. Compania nou înființată nu a făcut însă niciodată profit și a fost declarat falimentul în 1992, fiind incapabilă să își plăteasca datoriile.
Cazinourile Trump
Norocul nu a ținut cu Trump nici la jocurile de noroc. Compania Trump Entertainment Resorts deschidea în 1995 trei mari cazinouri în Atlantic City: Taj Mahal, Trump Plaza și Trump Marina. Cu toate că în momentul impasului financiar, omul de afaceri a mimat departarea de eșec, din care deținea peste 28%, compania a intrat în insolvența și în lista noastră de azi.
Tabla de șah Trump
Vă vine să credeți sau nu, Trump și-a dorit să își impună egoul chiar și în cadrul jocului de Monopoly, astfel că a relansat ideea celui din urmă și a scos pe piață „Trump- the board game”, asteptând vânzări colosale. Jocul s-a dovedit însă mult prea complicat pentru consumatorii de gen, cumpărându-se aproximativ 2 milioane de cutii. Chiar dacă intenția inițială a fost un eșec, omul de afaceri a profitat de un moment al său de notorietate dat de reality showul al cărui protagonist era, și a relansat produsul sub alt nume în 2005. Ce s-a întamplat oare? Bineînțeles, un nou eșec.
Trump Vodka
Considerându-se un brand, Trump a facut investiții aleatorii, chiar și în domenii pe care nu le cunoștea. Dorind să scoată pe piață o băutură exclusivistă, acesta a încasat un nou eșec, neasumat, pus pe seama pierderii interesului față de produs de-a lungul timpului: bineînțeles interesul lui, nu al consumatorilor. No fail, but still a fail!
Lista poate continua cu ipotecile Trump, universitatea Trump , niciodată acreditată dar cu același nume sonor sau cu revista Trump, care a ieșit pe piața nefastă a crizei din 2009. Cu toate că a câștigat alegerile prezidențiale, deci a avut succes, se pare că statisticile primului an de președinție sunt în dezacord cu cele scrise mai sus. E foarte posibil ca decizia lui de a face un mare pas în politică să se contorizeze tot la rubrica eșecuri. Dar nimeni nu e definit de greșeli, atâta timp cât învață din ele.
În mediu de business e costisitor să gresești: pierzi timp, bani și de cele mai multe ori încredere. Iar dacă ești angajat, e și mai dificil. Fiecare greșeală o plătești cu jobul, nu? Nu întotdeauna și nu în companiile care au ca și obiectiv livrarea unor servicii excelente.
Suna ciudat, contradictoriu poate. Echipa Consilo își asumă greșelile pentru a le putea transforma, în timp, în oportunități de succes. Fiecare dintre noi are ocazia să învețe lucruri noi, să o ia de la zero, să încerce, să schimbe, să înțeleagă că pașii spre succes sunt întotdeauna împiedicați de eșecuri. Apropo de împiedicat, dacă ne gândim logic, de cele mai multe ori ne împiedicăm și plonjam. Unde? În față! Chiar dacă ești la pământ, ține minte că într-un fel sau altul ai înaintat și ai învățat ceva nou despre tine și despre ce să schimbi în viitor. Plus de asta, știi că ai în spate o echipă de profesioniști, care reușesc să filtreze și să te ajute să crești, astfel încât clienții să nu resimtă nicio alterare a serviciilor pe care le primesc.
Dacă te încadrezi, poți încerca aici https://www.ejobs.ro/user/locuri-de-munca/consultant-vanzari-prin-telefon/996533 . Doar încercând ai ocazia să reușești sau să faci greșeli din care să înveți.
Cât despre Donald Trump, zic să nu ne facem prea multe griji nefondate: chiar dacă mandatul de președinte nu îl va avantaja la final, sunt sigură că mai găsește el ceva nou prilej unde să se afirma. Poate va candida în Corea de Nord, o țară în care ar scăpa macăr de veșnicile lui griji: gardurile și emigranții.
Până data viitoare,
Prietenii tăi de la Consilo WEB